Publicaties en nieuwsbrieven

 

Persbericht

College en raadsleden Gemeente de Marne bezoeken Dieverdoatsie in Zoutkamp

Woensdagavond 11 februari bracht burgemeester Koos Wiersma samen met wethouders en raadsleden van Gemeente De Marne een bezoek aan het burgerinitiatief Dieverdoatsie in Zoutkamp. Dieverdoatsie  is in juli 2014 gestart aan de Sluisweg in Zoutkamp en opgezet als dagbesteding met o.a. boekenverkoop & boekenruil en blijkt nu al duidelijk in een behoefte te voorzien. Initiators Henk Zijlstra en Karin Spijk gaven enthousiast uitleg over de opzet van Dieverdoatsie.

 

Dieverdoatsie biedt dagbesteding aan mensen met lichamelijke en/of psychische beperkingen, zoals bijvoorbeeld autisme of het syndroom van Asperger. Het idee hiervoor ontstond zo'n zeven jaar geleden, toen Zijlstra in zijn werk er tegenaan liep dat mensen met een indicatie thuis zaten. "Dit is niet de bedoeling van een indicatie en moet toch anders kunnen, dacht ik", aldus Zijlstra. Hij begon hiervoor ideeën uit te werken en ging op zoek naar mensen en organisaties die hierbij mogelijk konden helpen. Toen vorig jaar het pand aan de Sluisweg leeg kwam te staan en hij met Karin Spijk van Praktijk Oog & Coach over zijn ideeën sprak, vielen de dingen al snel op hun plek. Op 3 juli 2014 opende Dieverdoatsie haar deuren. 

Het belangrijkste uitgangspunt van de dagbesteding bij Dieverdoatsie is om aan te sluiten op de mogelijkheden die de cliënt heeft, welke talenten zijn aanwezig en wat wil men graag doen. Het doel daarbij is de beperkingen om te zetten in mogelijkheden. De dagbesteding kan bestaan uit het helpen in de boekhandel; kransen maken voor verjaardagen en geboortes; professionaliseren van talenten; ondersteuning bieden bij creatieve workshops aan kinderen; website bouwen; schilderen of hulp bieden bij technische klusjes. Ook dagbesteding via detachering behoort tot de mogelijkheden. Persoonlijke aandacht staat bij dit alles voorop. De dagbesteding van Dieverdoatsie is kleinschalig en biedt plaats aan maximaal 10 cliënten per week. Zo kan men makkelijk inspelen op persoonlijke behoeften en is er toch voldoende ruimte voor sociaal contact. Gezamenlijk koffiedrinken en lunchen spelen daarbij een belangrijke rol. Dieverdoatsie beoogt ook de samenwerking met het dorp. "Wij willen slim verbinden", vertelt Karin Spijk, "en mensen met en zonder beperking met elkaar in contact brengen." Een voorbeeld is dat een vrijwilliger een van de cliënten leert zelf soep te maken. Naast de dagbesteding heeft Dieverdoatsie een tweedehands boekenwinkel voor boekenverkoop en boekenruil. De boekenruil is een slim uitgedacht systeem, waarbij mensen die een boek kopen, het binnen twee maanden weer kunnen inleveren. De helft van de waarde van het boek wordt dan afgetrokken op het aankoopbedrag van een nieuwe aankoop. De boekenwinkel wordt gerund door mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt  met of zonder een beperking. Iedereen kan binnenlopen bij Dieverdoatsie. Is het niet voor het kopen van een boek, dan misschien voor hulp bij het invullen van de belastingaangifte, het indienen van aanvragen bij de gemeente of begeleiding bij zorgvragen. 

Ook door middel van raam-exposities wordt vormgegeven aan de verbinding met het dorp. Plaatselijke of regionale schilders en andere kunstenaars krijgen de gelegenheid om hun werk te exposeren in de etalages van Dieverdoatsie. 

Dieverdoatsie doet haar naam dus duidelijk eer aan! En ook voor de toekomst liggen er alweer plannen. Zijlstra: "We zijn bezig met de voorbereiding van een soortgelijk project voor ouderen die te slecht zijn voor het plaatselijke Steunpunt, maar te goed voor het Zonnehuis of de Twaalf Hoven." 

De burgemeester, wethouders en raadsleden toonden zich enthousiast over de initiatieven van Dieverdoatsie. Wethouder Kor Berghuis reageerde na afloop: "Ik ben echt onder de indruk van wat jullie opgezet hebben. Niet zeuren, maar gewoon beginnen. De verbinding zoeken met mensen met een beperking. Dagbesteding, ontmoeting en dieverdoatsie. Aandacht voor elkaar. Diep respect. Beperkingen omzetten in mogelijkheden."